неділю, 8 січня 2017 р.

Цікаве про прання

Поява електропобутових приладів в США (на 1925р 53,2% осель в штатах вже були електрифіковані), і в першу чергу пральних машин, дозволило позбутися від ручного прання і послуг прачок. До 1926 року в Америці було продано 900 000 пральних машин за середньою ціною 150 доларів за штуку, а до 1935 р парк машин досяг 1,4 мільйона одиниць при середній ціні машини 60 доларів.




  • Китайські фахівці створили непроникаючу в непогоду тканину, яка не втрачає своїх гідрофобних властивостей навіть після декількох прань. Тканина складається з ниток з особливого полімеру, який не дозволяє краплям води при-липнути до поверхні. Краплі, що опинилися на тканини, набувають сферичну форму і просто з неї зісковзують. Будь-який бруд також легко збирається і видаляється.

Гідрофобні тканини виготовлялися і раніше, проте після прання вони, як правило, втрачали свої властивості. Крім того, одяг з такої тканини було некомфортно носити. Дослідникам з Китайської академії наук у Шанхаї вдалося вирішити цю проблему.
Китайські фахівці випробували тканину в реальних умовах, піддавши її чищенню за допомогою декількох миючих засобів, додавши 50 сталевих кульок. Після такої процедури, еквівалентній 250 пранням в пральній машині при температурі води 40 градусів, тканина зберегла свої гідрофобні властивості,


  • Вирушаючи на відпочинок в Індію, заздалегідь визначитеся, як ви хочете, щоб там прали ваш одяг. Якщо ви віддаєте свої речі в прання, обов'язково уточніть, що хочете, щоб їх прали «machine wash». В іншому випадку їх виперуть наступним чином: намочену і натерту милом білизну згортають в щільний джгут. Гарненько розкрутивши цей джгут, прачка з усієї сили б'є ним 5-10 разів по кам'яному блоку. Процедура повторюється кілька разів. Випрану таким чином білизну полощуть в річці і вивішують на про сушку. Дивно, але такий традиційно індійський спосіб прання (а «прачками» тут працюють, як правило, чоловіки) дає цілком задовільні результати, звичайно, якщо ваші речі витримують таке звернення.
  •  Перші згадки про прання зустрічаються в староєгипетських папірусах. У своїй писемності єгиптяни використовували ієрогліфи, один з яких позначав прання і називався «Дві ноги у воді».

Така назва не випадкова: єгиптяни прали білизну ногами, так само її і полоскали без нахилів вниз. Може, тому, якщо судити що дійшли до нас силуетах на барельєфах, єгиптяни були стрункими.

У Стародавньому Вавилоні процес прання був уже механізованим. Знайдені наскальні зображення тієї епохи свідчать про наявність у вавилонців прообразу пральної машинки, який представляв собою велике дерев'яне колесо з лопатями.
Необхідно було вручну крутити це колесо для перелопачування мокрої білизни в великому чані. Це був важкий труд і прачками в Стародавньому Вавилоні, по великій частині, були чоловіки.


  • Земля острова Кімолос в Егейському морі складається з жирної мильного речовини, яку місцеві жителі острова з давніх часів використовували в якості мила. Їю можна митися і прати білизну. Під час дощів весь острів покривається мильною піною.
  • У руїнах Помпей археологи виявили миловарню і знайшли готові шматки мила. Мило, яке виготовлялося в той час, було занадто жорстким для шкіри і використовувалося тільки при пранні.

Немає коментарів:

Дописати коментар