суботу, 7 січня 2017 р.

Прання килимів

Килимові покриття - універсальний спосіб зробити приміщення затишним і красивим. Зрозуміло, час від часу килими забруднюються і вимагають чищення. Як правильно випрати килим і які правила догляду за ним?


Чим чистити килим?

Оптимальним вибором для прання килимових виробів є спеціалізовані шампуні та миючі засоби для килимів. Їх підбирають в залежності від типу килимового виробу: для натуральних волокон застосовуються одні шампуні, а для синтетичних - інші. Не полінуйтеся уважно вивчити інформацію, наведену на етикетці килима: схематичними символами зашифрована інформація про дозволений способі чищення, хімічних препаратах і умовах сушки виробу. Під суворою забороною агресивні засоби що містять хлор: їх застосуванням можна безнадійно зіпсувати виріб.

Способи очищення килима

Ручне прання - традиційний, всім знайомий і дуже трудомісткий процес. Розстелений на горизонтальній поверхні килим за допомогою вологої жорсткої щітки наноситься активна піна або розчин, після чого її залишають на півгодини-годину. По закінченню цього часу піна змивається водою або видаляється пилососом. Для успіху прання вкрай важливо підняти ворс у його заснування, інакше всі зусилля будуть марними.
Машинне прання - даний метод підходить далеко не всім килимовим виробам. Йдеться про компактні і невеликі килими, яким не протипоказане прання у пральній машині. Килими як ніякі інші текстильні вироби чутливі до якості використовуваної води, тому жорстка водопровідна вода обов'язково повинна бути пом'якшена.
Прання за допомогою ультразвукової пральної машини - відносно нова технологія прання килимів, яка при правильному підході дозволяє прекрасно очистити не тільки простір між ворсом, а й самі ворсинки зсередини.
Прання із застосуванням миючого пилососа - найпопулярніший і найкомфортніший спосіб зробити прання килима. Дуже важливо, щоб пилосос був справний, його аквафильтр заповнений чистою водою, а потужності було досить для глибокого очищення ворсу.

Сушка килимів

Випраний килим рекомендується сушити на відкритому повітрі, захистивши його від прямих сонячних променів. Машинна сушка протипоказана більшості килимів, так як вона чревата їх деформацією і псуванням волокон і пігментів. Якщо килим має велику площу, його прання краще проводити по частинах: повністю намочений килим вкрай важко висушити, а вологий виріб - ідеальне середовище для розмноження небезпечних хвороботворних мікроорганізмів.

Немає коментарів:

Дописати коментар