неділю, 8 січня 2017 р.

Догляд за шкіряними речами

Шкіряні речі ніколи не вийдуть з моди! Вони практичні, зручні і чудово виглядають. Існує безліч способів обробки шкір і, як наслідок, стільки ж її видів. Пориста м'яка шкіра типу нубук, замша, велюр, дуже тонка шкіра типу лайка або лакована шкіра для виготовлення взуття, сумок та інших аксесуарів і, звичайно, хутряні дублянки - все це шкіра. І кожен її вид вимагає специфічного догляду. За допомогою цих порад ви зможете продовжити термін служби ваших улюблених виробів!


  • Не варто зберігати шкіряний одяг в поліетиленових мішках, адже їй необхідно дихати. Можна вкрити шкіряні речі мішком з бавовняної або лляної тканини. А краще розвісити її на плічках в прохолодному темному шафі. Вішалки варто підбирати по вазі шкіряного вироба. Щоб плечові шви не деформувалися, краще використовувати вішалки з широкими підплічниками.
  • Ні в якому разі не застосовуйте для чищення виробів зі шкіри бензин, ацетон та інші розчинники! Вони знежирюють шкіру.
  • Випробувати засоби по догляду за одягом зі шкіри слід тільки з боку вивороту (підборти, кишені, внутрішні шви).
  • Не варто надягати шкіряний одяг в проливний дощ. Але якщо дощ застав зненацька, то вологий шкіряний одяг слід протерти сухим і м'яким шматком тканини, а потім просушити при кімнатній температурі, розвісивши його на плічках далеко від нагрівальних приладів.
  • Якщо виникає необхідність погладити одяг зі шкіри, то слід дотримуватися особливої ​​обережності. Припустимо гладити її через шматок тканини з вивороту праскою, нагрітою в режимі «шерсть». Замшу після прасування потрібно почистити щіткою, щоб надати їй ворсистість.
  • Вироби зі шкіри корисно час від часу протирати гліцерином, особливо манжети і комір - це додасть їм блиск. (Гліцерин можна замінити вазеліном або касторовою олією).
  • Поношені і потьмяніли місця на шкіряному одязі можна протерти свіжою шкіркою апельсина.
  • Дуже тонку м'яку шкіру можна протирати сумішшю свіжого молока і скипидару (1: 1). Після цього можна змастити шкіру безбарвним кремом і почистити щіткою до блиску.
  • Одяг з велюру та замші рекомендується регулярно чистити за допомогою щітки, що має короткий ворс. Прим'яті, заяложені і забруднені місця можна зачистити спеціальною щіткою або гумкою для замші. Таким же способом рекомендується чистити комір, рукави і кишені - щоб вони не залисніли.
  • Чистка шкіри і виведення плям вимагають певних навичок і досвіду. Іноді замість маленької, майже непомітної, плямочки, виникає нова, велика. Тому, незважаючи на величезний асортимент засобів по догляду за шкірою, спробуємо застосувати старі, перевірені способи. Жирну або масляну пляму можна густо засипати крейдяним порошком і залишити на добу. Струсити крейду і вичистити річ щіткою. Іноді жирові плями зникають самі, тому маленьку пляму годі й «мучити».
  • Сліди від кулькової ручки усуваються за допомогою липкої стрічки. Наклеїти її на пляму, притиснути щільніше і потягнути. Залишки можна зачистити грубої гумкою або каменем. Додатково можна обробити рідиною для чищення шкіри.


Незважаючи на те, що виробники шкіряних виробів в рекомендаціях по догляду вказують, що прати шкіряні вироби категорично не рекомендується, бувають випадки, коли забруднення настільки сильні, що звичайні заходи не ефективні і навіть хімчистка відмовляється допомогти. Тоді можна спробувати випрати виріб зі шкіри.
Шкіряну куртку можна випрати в пральній машині в режимі «шерсть» з віджиманням в 300 оборотів.
Після прання слід трохи просушити виріб, а потім обробити його з зворотнього боку складом з окропу (0,5 л), кухонної солі (100 г), гліцерину (75 мл), збитих яєчних жовтків (2 шт.). Останній компонент додають тільки після охолодження суміші.
Якщо куртка сильно потерта, після прання її можна пофарбувати фарбою на водній основі. Для закріплення фарби шкіру щедро просочують гліцерином. Куртка знову придбає м'якість після того, як гліцерин повністю вбереться. На це піде дня три.

Немає коментарів:

Дописати коментар